Το MACC-SOIL είναι το νέο μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου των Living Labs (ENoLL), του οργανισμού που στηρίζει την ιδέα των ανοικτών εργαστηρίων ζωντανής καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη.
Στόχος των εργαστηρίων ζωντανής καινοτομίας είναι να δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ διαφόρων οντοτήτων – Πανεπιστημιακών, Επιχειρηματικών, Δημοσίου, ιδιωτών – ώστε να συνδημιουργήσουν, δοκιμάσουν, αξιολογήσουν και βελτιστοποιήσουν νέες τεχνολογίες, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε πραγματικές συνθήκες.
Πρόκειται δηλαδή για ένα οικοσύστημα που προτεραιότητά του είναι να λειτουργήσει ως ένας ανοικτός μηχανισμός παραγωγής καινοτομίας με επίκεντρο τον χρήστη – αποδέκτη. Η επιτυχία της μεθόδου έγκειται στο ό,τι ενσωματώνει την έρευνα στο πραγματικό περιβάλλον εφαρμογής, μέσω της αλληλεπίδρασης με τους τελικούς χρήστες ήδη από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού της.
Σκοπός του ENoLL είναι η ανταλλαγή γνώσης μέσα από κοινές δράσεις και συνεταιρισμούς μεταξύ των μελών του. Το δίκτυο απαρτίζεται από 480 μέλη τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Η διάδοση της ιδέας των εργαστηρίων ζωντανής καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από την άσκηση σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άλλωστε μεταξύ των στόχων του ENoLL.
Συνεργασία για την Καινοτομία
Το δίκτυο συστάθηκε το 2006 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έκτοτε υποστηρίζει μια σειρά από δράσεις καινοτομίας, αποτελώντας την πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των μερών της. Παρέχοντας μια σειρά από υπηρεσίες και προνόμια, συμβάλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, στις οποίες εμπλέκει από την αρχή της διαδικασίας ανάπτυξης τον τελικό χρήστη. Αυτή η διαδικασία δίνει μια σειρά από πολύτιμες πληροφορίες στην ερευνητική ομάδα, οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των αναγκών, των προτιμήσεων και των συμπεριφορών. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα της δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών που θα ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των τελικών αποδεκτών και χρηστών.
Επιπλέον, μέσω των ζυμώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, ενθαρρύνεται η αντιμετώπιση των ζητημάτων από διαφορετικές οπτικές, οδηγώντας τελικά σε αποτελεσματικότερες λύσεις.
Από την Έρευνα και την Ανάπτυξη ως τη Μεταφορά Τεχνογνωσίας
Μέσα από τις διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης, γίνεται ταυτόχρονα και η αξιολόγηση της αγοράς και των αναγκών σε σχέση με την σχεδιαζόμενη καινοτομία. Αποτέλεσμα είναι η εξοικονόμηση χρόνου και πολύτιμων υλικών και άυλων πόρων. Παράλληλα με τις οικονομίες κλίμακος, η μέθοδος συμβάλει στη βιωσιμότητα αφού προωθεί λύσεις συμβατές με το περιβάλλον, τις κοινωνικές προκλήσεις και τους στόχους της αειφορίας και ανθεκτικότητας.
Σε αντίθεση με τα κλειστά και παραδοσιακά εργαστήρια που πραγματοποιούν έρευνα και παράγουν καινοτομία, ένα ακόμα πλεονέκτημα των Εργαστηρίων του δικτύου είναι η άμεση μεταφορά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ορθών πρακτικών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την έννοια της κοινότητας, της συμμετοχής και της συμπεριληπτικότητας.
Το όφελος των Εργαστηρίων ζωντανής καινοτομίας είναι η ικανότητά τους να δημιουργούν ένα συνεργατικό και δυναμικό περιβάλλον που προωθεί καινοτόμες λύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τελικών χρηστών και αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα Living Labs, το MACC έχει ήδη αναπτύξει την καινοτόμο πρωτοβουλία MACC-SOIL.