Εδώ μπορείτε να δείτε Case Studies από τις δράσεις, τις μελέτες και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το MACC. Μην δστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Υπό τη διοργάνωση του MACC, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.) συνεργάστηκε με τα Βιοερευνητικά Εργαστήρια και την Kappa Studies για την Εσπερίδα που διεξήχθη με επιτυχία στην Κρήτη. Η εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στον «Κήπο των Αισθήσεων» στην περιοχή Μαλάδες του Ηρακλείου Κρήτης στις 6 Απριλίου, φιλοξένησε πάνω από 200 συμμετέχοντες από διάφορους κλάδους της αγροδιατροφής. Μέσα σε συζητήσεις και ομιλίες, αναδείχθηκαν οι καινοτομίες και η τεχνολογία που βελτιώνουν την παραγωγή, την ασφάλεια και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων. Με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ερευνητών και ακαδημαϊκών, προωθήθηκε η εναλλακτική σκέψη και διαμορφώθηκαν νέες στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη. Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις για τη συνεισφορά και τη συνέργεια στην ανάπτυξη της Κρητικής γαστρονομίας.
Υπό τη διοργάνωση του MACC, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.) συνεργάστηκε με τα Βιοερευνητικά Εργαστήρια και την Kappa Studies για την Εσπερίδα που διεξήχθη με επιτυχία στην Κρήτη. Η εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στον «Κήπο των Αισθήσεων» στην περιοχή Μαλάδες του Ηρακλείου Κρήτης στις 6 Απριλίου, φιλοξένησε πάνω από 200 συμμετέχοντες από διάφορους κλάδους της αγροδιατροφής. Μέσα σε συζητήσεις και ομιλίες, αναδείχθηκαν οι καινοτομίες και η τεχνολογία που βελτιώνουν την παραγωγή, την ασφάλεια και την ποιότητα των Κρητικών προϊόντων. Με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, ερευνητών και ακαδημαϊκών, προωθήθηκε η εναλλακτική σκέψη και διαμορφώθηκαν νέες στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη. Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με βραβεύσεις για τη συνεισφορά και τη συνέργεια στην ανάπτυξη της Κρητικής γαστρονομίας.
Το MACC διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Προστασία και Αξιοποίηση της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό Επίπεδο» στις 20 Μαρτίου 2024. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 70 παρευρισκόμενοι και παρακολούθησαν δια ζώσης τις ομιλίες, ενώ μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα καταγράφτηκε στη ζωντανή μετάδοση μέσω των social media του MACC. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και καλεσμένοι από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι ομιλητές ανέδειξαν θέματα όπως τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας και την Προστασία των Εφευρέσεων.
Το MACC, μαζί με τους εταίρους “Επιμενίδης”, Μύλοι Κρήτης και ΑΒΕΑ, συμμετείχε ενεργά στο «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα» από 20 έως 24 Ιουλίου 2022 στην Δυτική Τάφρο των Χανίων. Το φεστιβάλ, που αντικατέστησε τον «Αγροτικό Αύγουστο», είχε στόχο την προβολή του φυσικού, παραγωγικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Στο περίπτερο του MACC, αναδείχθηκε η αξία του χαρουπιού και της χαρουπιάς. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ομιλίες από ειδικούς, όπως οι Μιχάλης Καθαράκης, Μανώλης Ροδιτάκης και Κοκκίνου Ελένη, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη δυναμική της έξυπνης γεωργίας και το ρόλο του χαρουπιού στη διατροφική αλυσίδα.
Το “Συμπόσιο Χαρουπιού 2022” που διοργάνωσε το MACC με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανόρμου “ΕΡΜΕΝΙΔΗΣ” και την Περιφέρεια Κρήτης διεξήχθη στον Χαρουπόμυλο του Πανόρμου. Περιλάμβανε δραστηριότητες για την πολιτιστική και άυλη κληρονομιά του χαρουπιού, όπως γευσιγνωσία, δημιουργική απασχόληση παιδιών και ρεμπέτικες συναυλίες. Συζητήθηκε η επαναλειτουργία των μηχανημάτων του Χαρουπόμυλου. Παρουσιάστηκε η αποκωδικοποίηση του DNA του χαρουπιού από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας. Το συμπόσιο ενίσχυσε την προώθηση και ευαισθητοποίηση για τη σημασία του χαρουπιού.
Η συνεργασία του MACC με την THALASSA JOURNEYS στοχεύει στη δημιουργία γαστρονομικών προορισμών κρουαζιέρας, ξεκινώντας από την Κρήτη. Έχουν ήδη οργανωθεί επιτυχείς περιηγήσεις στους Καψαλιανούς και τον Χαρουπόμυλο στο Πάνορμο. Οι εταιρείες κρουαζιέρας μπορούν να συνεργαστούν με τοπικούς φορείς για γαστρονομικές εμπειρίες και εκδρομές σε τοπικά εστιατόρια και οινοποιεία. Η
ενσωμάτωση της γαστρονομίας στην εμπειρία της κρουαζιέρας ενισχύσει την ικανοποίηση των επιβατών και συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
ΜΕΛΕΤΕΣ
Η Anthesis IKE ανέθεσε στο MACC τον σχεδιασμό ενός πειραματικού αγροκτήματος για την καταπολέμηση παρασίτων και την κατάρτιση στην καλλιέργεια θερμοκηπίων, με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση της Tuta absoluta σε θερμοκήπια τομάτας. Χρησιμοποιήθηκαν βιολογικές και χημικές μέθοδοι χαμηλής τοξικότητας, όπως NeemAzal®TS, Tutavir® και Rapax®AS.
Το MACC ξεκίνησε επιδεικτικές εφαρμογές στο ΕΛΜΕΠΑ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή για την αξιολόγηση βιοδιεγερτών σε τοπικές καλλιέργειες. Στόχος είναι η προώθηση βιώσιμης γεωργίας εν μέσω κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας τα κενά γνώσεων σχετικά με την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των βιοδιεγερτών.
Το MACC υπέγραψε σύμβαση με το ΙΤΕ για την ανάπτυξη μοριακού πρωτοκόλλου ανίχνευσης στελεχών Legionella σε δείγματα νερού με φορητό σύστημα ανίχνευσης. Η έρευνα από το Εργαστήριο Βιοαισθητήρων του ΙΤΕ/ΙΜΒΒ θα χρησιμοποίησε υλικό από τη ΒΙΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΕ, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Το MACC συνεργάστηκε με τους ερευνητές Λάζαρο Τζούνη και Γιώργο Καμπουράκη για την ανάπτυξη βιοδιασπώμενων τσαντών. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον πολυμερών, βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και ενσωμάτωση ανακυκλώσιμων υλικών, εξισορροπώντας περιβαλλοντική βιωσιμότητα, λειτουργικότητα και οικονομική αποδοτικότητα.
Το MACC, σε συνεργασία με τους ΜΥΛΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ και την επιχείρηση ΧΙΩΤΑΚΗΣ, ανέπτυξαν κατεψυγμένη ζύμη για κέικ, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Διατίθεται σε παραλλαγές βανίλιας και κακάο και προσφέρει απαλότητα, υγρό χαρακτήρα και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Στοχεύει κυρίως σε ξενοδοχεία και καφετέριες, με ελάχιστη διάρκεια ζωής τρεις μήνες στους -18°C και επτά ημέρες στους +4°C.
Το MACC, σε συνεργασία με τους Μύλους Κρήτης, την ΑΒΕΑ και την Quality Plus, ανέπτυξε σαπούνι ασβεστίου από λιπαρά οξέα ελαιολάδου για χρήση σε ζωοτροφές. Το προϊόν αυτό ενισχύει την αναπαραγωγική απόδοση των μηρυκαστικών και συμβάλλει στην υψηλότερη απόδοση γάλακτος, βελτιωμένη γονιμότητα και καλύτερη υγεία των ζώων. Το έργο αυτό προάγει την οικονομική αξία των υποπροϊόντων ελαιολάδου, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα μέσω της κυκλικής οικονομίας.
Το MACC ανέπτυξε λογισμικό βασισμένο σε νευρωνικά δίκτυα για τον εντοπισμό ασθενειών των ελαιόδεντρων μέσω θερμικής και πολυφασματικής απεικόνισης. Συνεργαζόμενο με την εταιρεία XpectralTek, συλλέχθηκαν δεδομένα αναφοράς και αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης για την κατηγοριοποίηση των καταγραφών σε κανονικές ή επηρεασμένες από βιοτικό στρες, συγκεκριμένα για το Verticillium. Το λογισμικό αυτό συμβάλει στην προώθηση της φυτοπροστασίας στους ελαιώνες και βοηθάει στην ανίχνευση και διαχείριση του μύκητα Verticillium.
Η μελέτη του MACC εξερεύνησε τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον τομέα της γαστρονομίας. Μέσα από συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης, διαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την προσαρμογή των τροφίμων σε σχήμα, μέγεθος και διατροφική αξία. Η μελέτη ανέδειξε τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη γαστρονομία, ιδιαίτερα για εξατομικευμένα γλυκά και επιβεβαιώνει ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θα έχει βαθύ οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, προωθώντας την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων.
Το MACC υλοποίησε μελέτη πεδίου για λογαριασμό των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ με στόχο την αντικειμενική καταγραφή της επίδρασης των φωτοεκλεκτικών φύλλων κάλυψης στα αγρονομικά χαρακτηριστικά των κηπευτικών καλλιεργειών. Τρία δοκιμαστικά θερμοκήπια χρησιμοποιήθηκαν για καλλιέργεια κηπευτικών ειδών από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Ιουλίου του 2023 και ξανά από τον Οκτώβριο του 2023 έως τις αρχές Ιουλίου του 2024. Καταγράφηκαν ποσοτικά-αγρονομικά χαρακτηριστικά των φυτών, καθώς και φωτοσυνθετικές παράμετροι των φύλλων, σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο αισθητήρων για τη μέτρηση περιβαλλοντικών συνθηκών όπως θερμοκρασία, υγρασία και ηλιοφάνεια. Η έρευνα υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τη γεωπονική πρακτική και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.
Η FMC CHEMICALS GREECE SA ανέθεσε στο MACC την αξιολόγηση το Exirel Bait 10SE σε ελαιώνες Αστερουσίων. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών, σε χωράφι 10 στρεμμάτων. Το Exirel χρησιμοποιήθηκε δύο φορές σε συνδυασμό με άλλα μέτρα καταπολέμησης. Ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του προϊόντος και η συμβατότητά του με το περιβάλλον. Η μελέτη
συνέβαλε στη βελτίωση της διαχείρισης των παρασίτων και της βιωσιμότητας της ελαιοπαραγωγής. Τα αποτελέσματα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για αποτελεσματικότερες πρακτικές καταπολέμησης των παρασίτων.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε άμεση συνεργασία με τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς ελαιολάδου, το INOFA προσέφερε εκπαίδευση σε έξυπνα συστήματα γεωργίας. Το πρόγραμμα εστίασε στην προσαρμογή στα αγροτικά περιβάλλοντα και περιορισμούς, επιτρέποντας στους αγρότες να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες. Η εκπαίδευση βοήθησε στην ομαλή μετάβαση προς την ψηφιοποίηση για δέκα αγρότες. Αισθητήρες εδάφους παρείχαν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση των γεωργικών πρακτικών. Με βάση τα δεδομένα, βελτιώθηκε η αποτελεσματικότητα του προγράμματος κατάρτισης, ενισχύοντας τους αγρότες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ανέθεσε στο MACC τη δημιουργία εργαστηρίων και πρωτοβουλιών για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου Biocircular στην Κρήτη. Το Biocircular συνέδεσε έξυπνη γεωργία και μεθόδους επεξεργασίας σε ένα σύστημα διαχείρισης γαλακτοκομικής μονάδας. Στόχος ήταν η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η βελτιστοποίηση της παραγωγής. Επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως η χρήση πόρων, η αξιοποίηση δεδομένων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στόχος ήταν η ελαχιστοποίηση των εισροών και η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων. Όλα αυτά ενσωματώθηκαν σε ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων κυκλικής γεωργίας.
Το MACC συνεργάστηκε με το Διαπιστευμένο Οργανοληπτικό Εργαστήριο «ΚΟΙΝΣΕΠ Ποιότητα plus» διοργάνωσε εκπαιδευτικές ενημερωτικές εκδηλώσεις με κεντρική θεματική την ποιότητα του ελαιολάδου, τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, καθώς και την εφαρμογή καλών πρακτικών καθ’ όλη τη διαδρομή της παραγωγής.. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν πληροφορίες για την ποιότητα, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής ελαιολάδου.
Σύνδεσμοι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ)