Η επανάσταση στην ολιστική και συνεργατική διαχείριση του εδάφους
MACC – SOIL μια καινοτόμα πρωτοβουλία
Η πρωτοβουλία MACC-SOIL αφορά ένα σημαντικό βήμα προς την αειφόρο διαχείριση του εδάφους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια της Κρήτης όπου η γεωργική γη καλύπτει 2.755.000 στρέμματα, ενώ παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία και η ρύπανση. Επομένως, η πρωτοβουλία αυτή προάγει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη βιώσιμη γεωργία .
Το MACC-SOIL στοχεύει στη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, παρακολουθώντας και προωθώντας την υγεία και την ανθεκτικότητά του. Μέσω της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών ολιστικής διαχείρισης, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν διάφορες δραστηριότητες γύρω από το έδαφος, όπως η γεωργία, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών.
Μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων και αγροτών, φορέων πολιτικής αλλά και της κοινωνίας, το MACC-SOIL προωθεί την ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών πρακτικών για να βελτίωση του εδάφους και την υποστήριξη σχετικών δράσεων, όπως τη γεωργία, θέμα ουσιώδους σημασίας για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του περιβάλλοντος και της οικονομικής βιωσιμότητας των αγροτικών κοινοτήτων.
MACC-SOIL, Ολιστική Προσέγγιση στη Γεωργία Ακριβείας
Η ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στους τομείς της γεωπονίας, του περιβάλλοντος, της επιστήμης των υλικών, της χημείας/ φυσικής, της πληροφορικής αλλά και του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων επιστημονικών τομέων. Μέσα από το μοντέλο συνεργασίας της τετραπλής έλικας (Quadruple Helix) που εμπλέκει φορείς από τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την ίδια την κοινωνία, το Living Labs – MACC Soil, λειτουργεί ως καταλύτης που ενεργοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες.
1. Πανεπιστήμια
2. Επιχειρήσεις
3. Τοπική Αυτοδιοίκηση
4. Κοινωνία
Σαν παράδειγμα, ξεκινώντας από απλές έως και εξειδικευμένες εκτεταμένες εκτιμήσεις της ποιότητας και των παραμέτρων του εδάφους, συνεχίζοντας με την ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης και ολοκληρώνοντας με υποστήριξη πολιτικών και εφαρμογή τεχνολογιών στις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, όπως η Γεωργία Ακριβείας και η Βιολογική Γεωργία, το Living Lab οργανώνει μια σειρά από δράσεις με ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο, έμφαση στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας και φιλοξενία προγραμμάτων κατάρτισης.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό, το Living Lab υπό τη διαχείριση του MACC προβαίνει σε εκτιμήσεις του εδάφους σε ολόκληρη την Κρήτη, προγνωστικές αναλύσεις για τις τάσεις υποβάθμισής του και συνεργασίες με γεωργούς της περιοχής για την πιλοτική εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών διαχείρισης. Επιπλέον, προωθεί συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης με τα τοπικά πανεπιστήμια, ευαισθητοποιεί το κοινό και αναζητά ενεργά χρηματοδότηση για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών του.