Με θέμα το ελαιόλαδο το MACC συνεχίζει τις δράσεις στο πλαίσο της προσπάθειας αναβάθμισης της ποιότητας του ελαιολάδου σε συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις της Κρήτης.
Η Ελλάδα κατά κανόνα παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο. Το ζητούμενο είναι με την γνώση των σύγχρονων εργαλείων και χρησιμοποιώντας και αναδεικνύοντας τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά , να γίνει αποφυγή λαθών κατά την ολική διαδικασία (από το μάζεμα έως την ανάμειξη και εμφιάλωση). Η γνώση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της θέσης του ελληνικού λαδιού στην παγκόσμια αγορά.
Με αφορμή τα παραπάνω το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC) σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ διοργάνωσε εκπαιδευτικές ημερίδες με θέμα
«Η ποιότητα του ελαιολάδου, τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και οι καλές πρακτικές σε όλη την αλυσίδα παραγωγής»
Οι εκπαιδευτικές ημερίδες υλοποιήθηκαν:
- Στο Επιμελητήριο Λασιθίου στις 22/10/2022
- Στις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητήριου Ηρακλείου στις 23/10/22
- Στο Επιμελητήριο Χανίων στις 26/10/22
- Στο Επιμελητήριου Ρεθύμνου στις 29/10/22
Η κυρία Ελευθερία Γερμανάκη (υπεύθυνη και επικεφαλής στο διαπιστευμένο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ) μοιράστηκε την γνώση της πάνω σε θέματα οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου αλλά και καλλιέργειας, παραγωγής, και τυποποίησης ελαιολάδου.
Βασικό μέρος της εκπαιδευτικής ημερίδας ήταν η εξοικείωση με την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε με δοκιμή ατομικών δειγμάτων τα οποία είχαν επιλεγεί και αξιολογηθεί για να προσφερθεί μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εμπειρία οργανοληπτικής αξιολόγησης για τις ποιοτικές κατηγορίες, τις εντάσεις των ιδιοτήτων και τα βασικά ελαττώματα (defects) .
H αποφυγή των λαθών στην παραγωγή ελαιολάδου που το καθιστούν είτε ελαττωματικό είτε υποβαθμισμένης ποιότητας είναι πολύ σημαντική ώστε η Κρήτη να επενδύει στην ποιότητα για ένα καλύτερο μέλλον. Για το λόγο αυτό ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης (Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης) εστίασε στις καλές πρακτικές σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται στον αγρό, στο μάζεμα, στη μεταφορά, στα ελαιοτριβεία και στην αποθήκευση.