Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, διεξάχθηκε το 1ο InfoLab των European Living Labs, που φιλοξενήθηκε στο κτήριο Σωρανού Εφεσίου, του Κέντρου Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν μια συνδιοργάνωση του ENoLL – European Network of Living Labs, του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ (Athena Research Center), του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ (AUTH Medical Physics & Digital Innovation Lab), του VITALISE Project – Virtual Health & Wellbeing Living Lab Infrastructure, του Ι.ΜΕΤ. – Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφοράς (Hellenic Institute of Transport) και του RAISE Science.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν πετυχημένες περιπτώσεις living labs που δραστηριοποιούνται ήδη και βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αξία του 5ου έλικα που αφορά στο περιβάλλον, δηλαδή τον τόπο στον οποίο εφαρμόζεται η καινοτομία, και αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ένα νοσοκομείο, ένα πάρκο, ένα σχολείο, μια οργανωμένη τουριστική περιοχή ή και μια καλλιεργήσιμη έκταση.
Το MACC στο 1o InfoLab
Το MACC παρουσίασε την καινοτόμα πρωτοβουλία MACC – SOIL
Το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC) ως νέο μέλος των European Living Labs, παρουσίασε την καινοτόμα πρωτοβουλία MACC-SOIL που έχει σχεδιάσει για την περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα της Κρήτης. Πρόκειται για μια ολιστική και συνεργατική προσέγγιση για την εξεύρεση λύσεων και τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων υποβάθμισης του εδάφους.
Η πρωτοβουλία MACC-SOIL αποτελεί μια επανάσταση στις πρακτικές διαχείρισης του εδάφους με σκοπό την ολιστική προσέγγιση που θα οδηγήσει στη βιώσιμη υγεία, την ανθεκτικότητα και – τελικά – στη διάσωση του περιβάλλοντος στην περιοχή της Κρήτης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γενικότερα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Living Labs και το MACC-SOIL θα βρείτε στο www.macc.gr