Με θέμα την Καινοτομία και Τεχνολογία στην παραγωγή, ασφάλεια και ποιότητα των Κρητικών προϊόντων διατροφής, διοργάνωσε ημερίδα με επιτυχία η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (Π.Ε.Τ.Ε.Τ.), σε συνεργασία με τα Βιοερευνητικά Εργαστήρια και την Kappa Studies.
Η εσπερίδα έλαβε χώρα το Σάββατο 6 Απριλίου στον «Κήπο των Αισθήσεων» στην περιοχή Μαλάδες του Ηρακλείου Κρήτης. Προσέλκυσε περισσότερους από 200 συμμετέχοντες από διάφορους τομείς της αγροδιατροφής, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, ερευνητών και ακαδημαϊκών, προσφέροντας μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προώθηση της καινοτομίας, την ανταλλαγή ιδεών και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Κρητικής παραγωγής.
Έναρξη εσπερίδας
Την εσπερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Τ.Ε.Τ. κ. Ιωάννης Σμαρνάκης δηλώνοντας πως «αυτοί οι οποίοι παράγουν, αφήνουν και ένα αποτύπωμα για τον οποίο εμείς οι Έλληνες, και ειδικά οι Κρητικοί, πρέπει να είμαστε περήφανοι».
«Έχουμε στρατηγικό σχέδιο και όλοι μαζί παλεύουμε, για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Κρήτη» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος – Επιστημονικά Υπεύθυνος των Βιοερευνητικών.
«Θα μου επιτρέψετε να σταθώ στον τίτλο της εσπερίδας καθώς αν τολμούσα κάποτε να πω για καινοτομία στην Κρητική Διατροφή κάποιοι θα με κοιτούσαν περίεργα» δήλωσε με τη σειρά του ο Διευθυντής των Kappa Studies κ. Θεόδωρος Καλαθάκης.
«Η Κρητική παραγωγή πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποιότητα που σημαίνει συνεχής εκπαίδευση από την καλλιέργεια και το χωράφι, μέχρι την τυποποίηση στο τελικό προϊόν, και ταυτότητα που σημαίνει ότι τα προϊόντα πρέπει να τυποποιούνται και όχι να πωλούνται χύμα, γιατί ένα τυποποιημένο, πιστοποιημένο προϊόν με προδιαγραφές είναι αυτό που θα δώσει μια διαχρονική αξία και όχι πρόσκαιρη», δήλωσε ο τ.Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σταύρος Τζεδάκης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες του κλάδου, να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, και να διαμορφώσουν νέες στρατηγικές για τη μελλοντική ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.
Ομιλητές
Αναλυτικότερα, στο πρώτο τραπέζι συζήτησης με κεντρικό θέμα «Παραγωγή τροφίμων – Ποιότητα & Ασφάλεια ως Εργαλεία Καινοτομίας», όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος Π.Ε.Τ.Ε.Τ, Διευθυντής Eργοστασίου & R&D Λάβδας ΑE, ο Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος – Επιστημονικά Υπεύθυνος Βιοερευνητικών, η κ.Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Διευθύντρια Γραφείου Καινοτομίας της Αμερικανικής Γεωργική Σχολής, ο κ.Σπύρος Μπαλαντίνος, Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας Τυροκομείου Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Τυροκόμων Νομού Χανίων και ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, Συντονιστής του Cluster «Γεύσεις από την Κρήτη – Delights of Crete». Τον συντονισμό είχε η συντάκτρια του περιοδικού Olive και συνεργάτης του MACC, Ιωάννα Μπαλαφούτη.
Ακολούθησε το δεύτερο τραπέζι με θέμα «Ασφάλεια & Υγιεινή στη Μαζική Εστίαση συζήτησης» όπου συμμετείχαν οι κκ. Παναγιώτης Μανιατέας, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Γεν. Γραμματέας Π.Ε.Τ.Ε.Τ., ο κ. Μιχάλης Λυγεράκης, Τεχνολόγος Τροφίμων ΕΦΕΤ, η κ.Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή, Πρόεδρος Επισιτιστών Νομού Ηρακλείου, ο Δρ Nικόλαος Βουτζουράκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπεύθυνος Ποιότητας Βιοερευνητικών, ο Δημήτρης Παπαναγιώτου, General F&B Manager, Sapounakis Group Hotels και η κ.Uxue Azpiroz Lasarte, Διευθύντρια Γραφείου Κρήτης, Υπεύθυνη Τομέα Τουρισμού και Βιωσιμότητας TÜV HELLAS. Τον συντονισμό είχε η Αναστασία Στεφανάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Υπεύθυνη τμήματος Μελετών Βιοερευνητικών.
Στο τρίτο τραπέζι η θεματολογία αφορούσε την «Ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής και τον ρόλος της τεχνολογίας στα Κρητικά Προϊόντα Αγροδιατροφής» όπου συμμετείχαν οι κκ. Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας, η κ.Ιάσμη Καλαθάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Διευθύντρια Kappa Studies, ο Αναστάσιος Παπαδάκης, Executive Chef, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, η Ευαγγελία Τζώρτζη, Διευθύντρια Marketing, Βιομηχανία Προϊόντων Ζύμης Κουκλινός, η Αθανασία Αντωνίου, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων, Ειδική Γραμματέας Π.Ε.Τ.Ε.Τ. Τον συντονισμό είχε η Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, CEO Noema, Συνεργάτης του MACC.
Βραβεύσεις
Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, απονεμήθηκαν τα ακόλουθα βραβεία σε πρόσωπα που έχουν συμβάλλει στην ανάδειξη και στην εξέλιξη της Κρητικής Γαστρονομίας:
Βραβείο για τη «Συνεισφορά στην Κρητική Γαστρονομία και την Εξέλιξή της»
Ο κ. Θεόδωρος Καλαθάκης τιμήθηκε με το βραβείο για συμβολή του στην προώθηση της Κρητικής Γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εξέλιξη της. Το βραβείο απένειμε ο κ. Σταύρος Τζεδάκης.
Βραβείο για τη «Συνέργεια των Μινωικών Γραμμών με τη Νεκταρία Κοκκινάκη για την ανάδειξη της Κρητικής Γαστρονομίας»
Αναγνωρίζοντας τη συνεργασία των Μινωικών Γραμμών με την κρητική μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη για την προώθηση της Κρητικής Γαστρονομίας, το βραβείο απένειμε ο κ.Σπύρος Μπαλαντίνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για τη σημασία της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Το βραβείο παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των Μινωικών Γραμμών Φωτεινή Μιχαηλίδου, Χαρά Σχολινάκη. Νίκος Καραγιωργάκης,
Γευσιγνωσία Κρητικών Τυριών
Η εσπερίδα πλαισιώθηκε από επίδειξη τυροκόμησης και γευσιγνωσία Κρητικών Τυριών αποτελούμενη από 12 διαφορετικές τυροκομήσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ποικιλία από αυθεντικά Κρητικά τυριά, προσφέροντας μια εμπειρία γευστικής απόλαυσης που συνδύαζε την παράδοση με την καινοτομία. Η παρουσία των σπουδαστών Τυροκομίας των IIEK KAPPA STUDIES συνέβαλε στην ενίσχυση της ατμόσφαιρας και στην προώθηση της γνώσης για τη διαδικασία της τυροκόμησης στην Κρήτη.
Υπεύθυνοι Διοργάνωσης: Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής – MACC