Οι νομοθετικές απαιτήσεις που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος στον ξενοδοχειακό κλάδο και την εστίαση, ήταν το επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό κέντρο ικανοτήτων αγροδιατροφής (Μacc) και τα Βιερευνητικά εργαστήρια ΑΕ στα ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηράκλειου Κρήτης, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ως κεντρικό θέμα «Πώς οι σύγχρονες απαιτήσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων τουρισμού, μπορούν να μετατραπούν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», τοποθετήθηκαν οι:
Δρ. Στεφανάκης Αλέξανδρος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Βιοερευνητικά ΑΕ, η κα. Μαρία Χαλβατζή-Αντωνακάκη, πρόεδρος συνδέσμου επαγγελματιών επισιτισμού & διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, κ. Αντώνης Παπαδάκης, Αντιπρόεδρος Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ελλάδας, κ. Ευθύμιος Μουντράκης, τ. Αντιδήμαρχος τουρισμού-πολιτισμού-εργασίας του Δήμου Χερσονήσου, κ. Γιώργος Σφακιανάκης, Πρόεδρος Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργος Παπαγαπητός, CEO Thalassa Journeys USA και κ. Μίλτος Καρούμπας, πρώην πρόεδρος λέσχης Αρχιμαγείρων και το συντονισμό της συζήτησης έκανε η κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά, υπεύθυνη στρατηγικής επικοινωνίας του MACC.
Βιώσιμος τουρισμός και εξοικονόμιση ενέργειας
Μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε η ύψιστη προτεραιότητα και η επιβεβλημένη ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα ξενοδοχεία, καθώς και η αναγκαιότητα για τη συνέργεια όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων στις απαιτήσεις όπως τα νέα νομοθετικά δεδομένα τις περιγράφουν.
Συνομολογήθηκε δε, ότι τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις εστίασης, αξιοποιώντας τα νέα εργαλεία και τις καλές πρακτικές, μόνο όφελος και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα αποκομίσουν.
Μεγάλη σπουδαιότητα είχε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η προσφορά και η ζήτηση ταυτίστηκαν απόλυτα στο μέγιστο ζητούμενο που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, τόσο με την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και τις πρακτικές zero waste.
Η συζήτηση απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν από τη Νέα Υόρκη διαδικτυακά τοποθετήθηκε ένας εκ των πρωτοπόρων στη θεματική κρουαζιέρα κ. Γιώργος Παπαγαπητός, απαριθμώντας μια σειρά από απαιτήσεις που προβάλλουν πλέον τα Αμερικανικά πανεπιστήμια και δεν είναι άλλο από αυτό που ορίζει ο βιώσιμος τουρισμός.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Θα επιβραβεύουμε και θα προτιμούμε στο εξής ξενοδοχεία και εστιατόρια που σέβονται το περιβάλλον και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα τοπικά προϊόντα και οι παραγωγοί που σέβονται την τοπική ιστορία και παράδοση θα είναι στο εξής οι συνεργάτες μας. Ποιοτικός τουρισμός είναι ο εκείνος που σέβεται κάθε τόπο που επισκέπτεται, και φεύγοντας αφήνει πίσω του μόνο ευκαιρίες…»
Ο κ. Στεφανάκης τόνισε την σπουδαιότητα της αλλαγής φιλοσοφίας των επιχειρήσεων προκειμένου να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, γιατί μαζί με τον αυτοέλεγχο είναι οι πιο ισχυροί σύμμαχοι στην πρόληψη που προστατεύουν τον επιχειρηματία.
Οι εκλεκτοί ομιλητές συνοψίζοντας έδειξαν διατεθειμένοι να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αναμφισβήτητα ο αυτοέλεγχος, η εκπαίδευση προσωπικού και η ενημέρωση του πελάτη, μπορεί να δώσει μόνο προστιθέμενη αξία και κυρίως να οδηγήσει στη βιωσιμότητα με πρώτο και βασικό μέλημα να σωθεί ο πλανήτης.